غلامرضا گفت:
آقای دکتر، من یک سوال خیلی ساده پرسیدم: چطور روی اسپرم اصلاح نژاد انجام میدن؟ با همین اطلاعات محدودی هم که شما دارین میتونین به این سوال به درستی جواب بدین، البته به شرطی که غرور رو کنار بذارین. برادر من، نسلی که الان وجود داره، قابل اصلاح شدنه؟ شما میتونید حیوانی را که از نظر ژنتیکی مثلا توان دویدن 15 هزار متر در ساعت رو داره، جوری از نظر ژنتیکی اصلاح کنید که بتونه 30 هزار متر در ساعت بدوه؟ میبخشید! مثال ساده تر و ابتدایی تر از این پیدا نکردم، چون به فرموده خودتون، جای مباحث پیچیده تر هم اینجا نیست. ولی من میتونم در همینجا هم اصلاح دام رو در دو کلمه براتون خلاصه کنم: انتخاب (Selection) و آمیزش (Mating). اصلاح دام یعنی که بهترین دامها رو انتخاب کنیم (این بهترین باید تعریف بشه و اصلا تمام دعواها در تعیین استراتژیهای اصلاحی، که یکی از سخت ترین و پیچیده ترین زیر شاخه های علم اصلاح دام هست، بر سر تعیین همین "بهترین هدف" هست) و اونها رو با بهترین روش آمیزش بدیم تا "نسلی که در آینده تولید میشه" بهتر از "نسل فعلی" باشه. حالا من سوالم اینه که این اسپرمی رو که ما از نسل فعلی میگیریم، چطور میتونیم همزمان تغییرات مورد نظرمون رو روی اون انجام بدیم تا با تلقیح به یک مادیون، کره مورد نظر و دلخواهمون رو ازش بگیریم؟ مطمئن باشید اگه شما بتونید این کار رو بکنید، تقریبا تمامی مشکلات علوم مرتبط با ژنتیک و اصلاح نژاد رو حل کردین و قطعا (تاکید میکنم، قطعا) علم گسترده ای مانند اصلاح دام، به طور کامل به انتها رسیده و تعطیل خواهد شد (دریافت جایزه نوبل که دیگر جای هیچ بحث و شک و شبه ای ندارد) !!!!!!
نه برادر من، در هیچ جای دنیا بر روی اسپرم هیچ حیوانی کار اصلاحی انجام نمی دهند، بلکه از اسپرم نسلی فعلی، به عنوان یک "ابزار" برای اصلاح نسل بعدی استفاده می کنند. بله، دوست عزیز، تنها اسپرم گیری و تلقیح مصنوعی منجر به اصلاح نژاد نمی شود. بلکه انتخاب "بهترین" اسپرم برای تلقیح به مادیان مورد نظرمان، منجر به اصلاح خواهد شد، البته در نسل بعد. حالا متوجه میشید که چرا کار دوستان ما در باشگاه دنیای فلز، اصلاح نژاد محسوب نمیشه؟ خیلی ساده هست: چون اولا اونها انتخابی صورت نمیدن (به فرموده خودتون، فقط از دو تا نریون اسپرم میگیرن. آیا نریونهای دیگری که برتر از اینها باشن، در دسترس نیست؟)، ثانیا به فرض هم که انتخاب صورت گرفته باشه، هدف گذاری برای این انتخاب صورت نگرفته، به عبارت دیگر، آیا مشخص شده که برای مادیونهایی که تلقیح میشن، این اسپرم "بهترین" هست، یعنی میتونه "بهترین" کره رو در نسل بعد ارائه بده؟ پس بهتره که اسم این کار رو صرفا تولید اسپرم، اون هم به روش سنتی بذاریم. چون در روشهای مدرن، همونطور که خودتون هم بهش اشاره کردین، حداقل بایستی مشخصات اسپرم، در اختیار گذاشته بشه که البته اون هم نیازمند نسلهای متمادی رکوردگیری، ثبت شجره ژنتیکی و تولیدی و انجام آزمونهای نتاج فراوان هست (همام پرو کردن، البته به زبان بسیار ساده) که بعید میدانم چنین کارهایی در آن باشگاه صورت بگیرد (اگر کسی اطلاعی داره، خبرم کنه خیلی خوشحال میشم که بدونم).
دیدی عزیز برادر که غرور حتی نگذاشت که سوال نیم خطی من را درست مطالعه کنی؟
آقای دکتر، شخصا از مطالب زیبای شما در رابطه با بیماریها، داروها و . . . و همچنین مباحثی که با سایر دامپزشکان عضو انجمن دارید، لذت میبرم (هر چند که هیچ تخصصی در این زمینه نداشته و تقریبا هیچ چیزی هم دستگیرم نمی شود). ولی دوست عزیز، ای کاش هر متخصصی در این کشور، به حد خودش راضی باشد و تصور نکند که صرفا با داشتن یک عنوان عام، می تواند در هر مورد خاص و تخصصی اظهار نظر کند (آن هم با این لحن). عزیز جان، همانطور که قبلا هم گفتم و قطعا شما هم میدانید، مباحث مربوط به ژنتیک و اصلاح نژاد دام، آنقدر وسیع و گسترده است که امروزه شاخه تخصصی برای تحصیل تا عالیترین سطوح آموزش عالی در ایران و جهان دارد.
همانگونه که زیبنده نیست که یک متخصص اصلاح دام، در مورد بیماریها و درمان آنها اظهار نظر کند، بهتر است که شما نیز به تخصص سایرین احترام گذاشته و از اظهار نظرهای شتابزده در این زمینه بپرهیزید.
اگر قدری تند رفتم، عذر میخوام.
دوست خوبم همین نکته کافی است که بگویم شما تا به حال واژه KWPN به گوش مبارکتان خورده؟!! مسلماً خیر! اگر هم خورده باشه مثل تصور خیلی از دوستان بر این موضوع هستید که این یک نژاد هلندی است! خیر! این نام یک مزرعه اصلاح نژاد هست که از مخفف نام چند نژاد معروف اروپایی گرفته شده و با تلفیق چند نژاد ، این نژاد رو که مناسب برای سوارکاری به خصوص پرش هست رو عرضه کرده که داره سراسر دنیا رو می گیره!
اونجا چی کار کردن؟ چطور کار کردن که می شه گفت این نژآد بهترین نژاد هست و می گن مسئولین اش که بهترین های مسابقات دنیا را تولید خواهند کرد؟ مگر با توجه به علم شما می شه اسبی مخصوص پرش با باز دهی مناسب تولید کرد! با توجه به بیانیه شما خیر؟!! مگه نه!
ما هم قانع شدیم اونها چرت می گن یا من درست ترجمه نکردم! خوب به هر حال شما متخصص اید!
مگه نه اینکه تونستن کدی که باعث با هوشی به شه رو رد یابی کنن؟!! حال بار گذاری ژنی که صفات رو انتقال می ده کار پیچیده ای است؟ برای یک متخصص؟!! منکه نمی دونم! شما بهتر می دونید!
دوست خوبم این چه حرفی است که ژنتیک دانن اروپایی می زنن که اوور کرافت تمامی کره هایش تا به حال تمامی مقام های میادین کورس فرانسه رو دریافت کردن!و بر این امر هستن که می شود روی ژن این ها کار کرد تا کره هایی بی نظیر تر ایجاد کنند!
اینها همش شنیده های بنده است از روزنامه های زرد!
شما متخصصید و بهتر می گید!
قد ، وزن، میزان رشد، بیماری های ارثی ، ضعیف بودن اندام حرکتی، ، اینها چند نمونه فاکتور هایی است که یک مزرعه اصلاح نژاد داره روشون کار می شه!
با زهم اینها از شنیده های بنده است!