ضرب المثلهايي كه درباره اسبها وجود داره

Dr_Ghaffari

Active member
نگران نباشيد مرضيه خانم شيرازيها يك ضرب المثل دارند كه :"شتر مرده پوستش بار خره!" بلا نسبت زبانم لال اينقدر ضرب المثل از شما مي ماند كه اندازه يك بار خر بشود ! جديدا هم شنيدم كه :"سواره غم پياده نداره"! گفتم :"درستش اينه كه سير غم گرسنه نداره" گفتن:"برو ياد بگير بعدا بيا بگو!" الله اعلم !

مرضیه

Member
دست شما درد نكنه ::)!!!!!!!!!
ضرب المثلي كه گفتيد هر دو موردش درست هست و من تركيب هر دو را هم بطور همزمان شنيده ام.
اسلواكي ها ضرب المثلي دارند كه ميگه "اسب تند رو زود از نفس ميافته " يا زود خسته ميشه...
ميدونيد ايتاليايي ها هم ميگن "اگه خر لگدت زد ، تو لگدش نزن!!!" سعدي هم مشابه اين ضرب المثل داستاني داره كه اون رو در شعر "سگي پاي صحرا نشيني گزيد..." آورده ...مفهوم ها يكي است...

Dr_Ghaffari

Active member
ضرب المثلي كه گفتيد هر دو موردش درست هست و من تركيب هر دو را هم بطور همزمان شنيده ام.
اسلواكي ها ضرب المثلي دارند كه ميگه "اسب تند رو زود از نفس ميافته " يا زود خسته ميشه...
ميدونيد ايتاليايي ها هم ميگن "اگه خر لگدت زد ، تو لگدش نزن!!!" سعدي هم مشابه اين ضرب المثل داستاني داره كه اون رو در شعر "سگي پاي صحرا نشيني گزيد..." آورده ...مفهوم ها يكي است...
سعدي عليه الرحمه در مورد ضرب المثل اول شما هم گفته است :
"اسب تازي دو تك رود به شتاب شتر آهسته مي رود شب و روز"
كه قبلا ارسال شده بوده است ! و مشابهي هم دارد كه باز از سعدي است:
"اي بسا اسب تيزرو كه بماند خرك لنگ ره به منزل برد !"
معروف است كه هر جا شلوغ باشد مي گويند :"عروسي خر است!" كه امروزه رسم شده هر وقت سوال شود :"چه خبر است؟" جواب دهند :"عروسي خر است"!
يك صورت ديگري هم براي ضرب المثل :" به خر ميگن 4 شنبه كي هست " شنيده ام كه به نظرم زيبا است كه :"خر را به خريد چهارشنبه سوري فرستادن" هست !

مرضیه

Member
يك ضرب المثل روسي هست كه ميگه:" اسب هاي اميد با يورتمه ميدوند ، ولي اسب هاي تجربه آهسته گام بر ميدارند..."
به نظرتون چرا به دويدن يا گام برداشتن اسب و نه چيز ديگري اشاره كرده؟!
انگليسي ها هم معتقدند كه : " بخاطر سايه ي الاغ كه دعوا نمي كنند!"
اينجا ايهام وجود داره ، دو مفهوم ميشه برداشت كرد :
اول اين كه فكر كنيم منظور از سايه ي الاغ ، سايه اي است كه از پيكر الاغ ايجاد ميشود ، كه به دليل كوتاهي قد ش چيز بي ارزشي است و مفهوم را ميرساند ،
دوم اينكه منظور از سايه ي الاغ را سايه اي كه الاغ انتخاب ميكند در نظر بگيريم ، كه اين مورد را من بيشتر ميپسندم چرا كه نكته اي ظريفتر دارد ، و آن اين است كه الاغ سياه و سفيد ميبيند و گاه به خيال آنكه آسفالت خيابان سايه است روي جاده مي ايستد( درستي و نادرستي اش به عهده ي خودتان!!!) و در كل بيانگر اين مفهوم است كه براي چيزي كه ارزش ندارد دعوا نميكنند چه بسا كه آن چيز به ارزشي كه نشان ميدهد هم نباشد...!
حالا مختاريد ، هر كدام را كه ميپسنديد ، آن را بپذيريد!!!
از اسب نگفتيد!!!! :)

Dr_Ghaffari

Active member
"خر كار ديده وشير خر نديده "
حكايت شيريني دارد كه خلاصه آن را نقل مي كنم :
روزي روزگاري خر پيري را از ده بيرون مي كنند . خر در جنگل به شير جواني برخورد مي كند كه تا آن روزگار خر نديده است و از هيبت و صداي خر مي ترسد ! خر شير را مي ترساند كه اگر 3 اشتباه كند او را مانند لاك پشت با لگد خواهد كشت ! شير از دست خر فرار مي كند و در راه روباه به او مي گويد كه خر خطر ندارد و با شير بر مي گردد . خر از روباه تشكر مي كند كه شير را برگردانده است ! شير از ترس روباه را مي كشد و دوباره فرار مي كند !
البته فردوسي نيز در بيتي به موضوعي مشابه اشاره دارد كه:
" سگ كار ديده بگيرد پلنگ ز روبه رمد شير ناديده جنگ "
از سگ و پلنگ و شير و روباه و خر گفتيم بس نيست !

Dr_Ghaffari

Active member
ناراحت نشويد يك ضرب المثل اسبي هم مي گويم آنهم با جايزه ( جايزه يك جلد از كتاب راهنمايي عملي بيماريهاي پوستي اسب مي باشد) معني اين ضرب المثل چيست؟ كاربرد آن را ذكر كنيد.
" روح اسب در نعل اسب است" بعضي هم مي گويند " جان اسب در نعل اسب است"!

فکر کنم به خاطر اهميت اندام حرکتي اسب است که همه چيزه اسبه و معادل ضرب المثل خارجي No Foot , No Horse باشه.
با توجه به اينکه سم در اسب نقش قلب دوم را بازي مي کنه و همچنين دست و پا که در طبيعت وسيله دفاع اسبه (نه به خاطر لگد زدن بلکه به خاطر فرار کردن) و در سواري هم رکن اصليه استفاده از اسب، به همين خاطر از نعل که وسيله سلامتي اين اعضا مي تونه باشه به روح و جان اسب تعبير شده است.
اميدوارم که درست باشه.
اما کاربردش را نمي دانم.
چون عجله دارم جواب هاي بقيه دوستان و موضوعات را بعدا" مي دهم. عذر مي خوام.
اين يکي را هم چون مسابقه بود حول برم داشت!!!

مرضیه

Member
سلام به همه ...
مسلما اگه بودم نميگذاشتم چواب رو زودتر از من بگيد ، اسب ايراني عزيز !
الان هم فقط جواب رو ميگم ، چون تازه از راه رسيدم و خيلي خسته ام ، ضرب المثل هاي خودم بمونه برا فردا...
با يه ضرب المثل ديگه جوابتون رو ميدم... همونطوري كه در مورد انسان ميگن " قلب انسان كف پاي اوست ! " به همون دليل هم ميگن روح اسب در نعل اوست ، چون همونطوري كه ايب ايراني اشاره كرد ،
اين وسيله (نعل) هم ميتونه راحت روح اسب و هم سوهان روحش باشه...

مرضیه

Member
دكتر جان ،تا باشه از اين ضرب المثلهاي باجايزه ، كه مرده رو از توي گور زنده ميكنه ;D :D!!!!!
اما ضرب المثلهاي من، كه امروز هم از فرهنگ بيگانه انتخاب شدند:
سوئيسي :"اسب پير از شلاق نميترسه..." البته من يه اسب هفت ساله ميشناسم كه از هيچي نميترسه!!!!!!
ارمني ها ضرب المثل قشنگي راجب به خر دارند ، ميگن "خر هفت نوع شنا بلده ولي موقعي كه آب رو ميبينه ،هر هفت طريقه رو از ياد ميبره!!!"
ما كه هر چي ميگيم ،" طرف همون خره دو كيلو جو بارش!" فعلا كه "هر كي خر شده ما پالونيم" هر چي باشه "يه مريد خر بهتر از يك ده شش دانگه" ، "يكدم نشد كه بي سر خر زندگي كنيم" با اين همه آخرش هم نفهميدم چرا ميگن"مرگ خر ،عروسي سگه!!!!"

Dr_Ghaffari

Active member
اينكه مي گويند "مرگ خر ؛ عروسي سگ است " براي اين است كه وقتي خر بميرد لاشه آن گير سگ مي آيد و دلي از غذا در مي آورد !
يك ضرب المثل هم هست كه ميگه :" اسب كوچك زود قشو ميشه " ! به اين معني كه كار هاي كوچك زود تمام مي شود ! اما يك ضرب المثل هم هست كه ميگه : شما ما را خر گير آوردي !"
تعجب نكنيد اگر بگويم اين دو ضرب المثل بالا ريشه انگليسي دارد !
اما در خصوص ضرب المثل جايزه دار تا 15 فروردين دوستان فرصت دارند پاسخ بدهند 16 فروردين اصل حكايت با معني مثل و كاربرد آن ارسال خواهد شد به كاملترين جوابها جايزه داده خواهد شد . حتي اگر تمام اعضا پاسخ كامل بدهند . با تشكر از همه دوستان .

DADAR

Member
شايد اين جمله هم چندان بي ارطبات نباشه اون رو تو كرمانشاه شنيدم
دوست کردي مي گفت : ميخ نعل رو نگه ميداره نعل اسب و اسب مرد و مرد تفنگشو تفنگ هم ناموسشو (کنايه از خانواده مال و وطن ) در قسمت دوم جمله ميبينيم که اين نعل هست که اسب رو نگه ميداره که نشان از اهمي نعل در سلامتي و کار ايئ اسب داره

Dr_Ghaffari

Active member
يادش به خير يك ماه پيش اسب ايراني آمد يكي دو تا ضرب المثل اصفهاني گفت و رفت ! ( تازه مي خواست دكه ما را تخته كند ) حالا كجاست كه ببيند هنوز دو ستان نفس دارند و ضرب المثلهاي ناب رو مي كنند و من بايد " دست در ركابشان بزنم" يا به عبارتي " دست به دامنشان بشوم" كه "پياده شوند " تا من پياده هم " به گردشان برسم"( 2 مورد اخير تكراري است ) !
دوستان مگر جايزه نمي خواهيد چرا در مسابقه ضرب المثل شركت نمي كنيد . حاشيه نرويد لطفا معني ؛ كابرد و احتمالا حكايت را نقل كنيد !

Dr_Ghaffari

Active member
جالب است يك مجموعه نسبتا كامل از ضرب المثلها و اصطلاحات نعلبندي به همراه اسامي مكانهايي كه با نعل ارتباط دارند دارم كه بيشتر آنها را ارسال كردم !
اما "ميخ نعل را نگه مي دارد و نعل اسب را " به عنوان يك ضرب المثل ياد داشت كرده بودم ولي ادامه آن را نشنيده بودم ! اما حالا كه صحبت ميخ شد يك ضرب المثل ميخي و خري ديگر بگويم :" لاشه خر و ميخ ملا !" اين ضرب المثل هم حكايت شيريني دارد قابل توجه مرضيه خانم جزء داستانهاي ملا نصرالدين است.

مرضیه

Member
اي بابا!!!! شما كه ماشاا... هزار ماشاا... امون نميديد آدم نفس بكشه...
ما اونشب تو خواب يه چيزايي نوشتيم، به هواي جايزه، حالا دست زياد شده بايد كاملش كنيم؟؟؟!!!!! :-\
"مزد دست مهتر ... يابوست!!! " ببخشيد ...
راستي" دست در ركاب زدن " رو خوب اومديد ! از اونايي بود كه من قصد داشتم بگم ، ايندفعه شما پيشدستي كرديد ... اين به اون در...

بالا